1 januari 2015 kom nya patientlagen som ska...

Stärka och tydliggöra patientens ställning.

Främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.

 

Medborgarna blir informerade 1 mars men redan nu följer vården den nya patientlagen berättar Lars-Göran Boström från landstinget på Handikappförbunden Värmlands ordförandemöte.

Landstingsgränserna suddas ut eftersom du som patient nu kan välja att söka öppen primärvård och öppen specialistvård i hela Sverige, även hos privata vårdgivare som har avtal med landstinget. Det landsting du är folkbokförd i har ansvaret för dig. När du söker utanför ditt landsting gäller vårdlandstingets medicinska prioriteringar men ditt hemlandstings vårdgaranti. Remisskraven gäller där det det finns för att vi ska få jämlik vård, ingen kan komma före i kön. Ditt hemlandsting betlar för din vård men du betalar resan och eventuellt boende själv. 

Riksavtalet styr den prislista för vård som landstingen kommer överens om. Värmland hör till Uppsala-Örebroregionen som är en av de sex sjukvårdsregioner som finns i Sverige. Exempelvis kan du ta dina blodprover var du vill, gå på screen- eller röntgenundersökning. Värmland erbjuder "gästdialys" i mån av plats när du till exempel semestrar här.

Den andra stora förändringen som stärker patienten är vårdens informationsplikt. Vårdpersonalen ska säkerställa att du får den information du behöver och att du förstått. I grunden handlar det om ett gott bemötande.

Det här och många fler detaljer framfördes på mötet. Vill du veta mer finns mycket information på 1177.se Vårdguiden. När minnesanteckningarna från möte kommer de att finnas på vårt kansli, eller 054-18 14 18.

Landstinget i Värmland har skrivit ett informationsblad till dig som patient, Patientlagen - Vad innebär den för dig?

Minnesanteckningar av Catharina N

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.