Föreläsning om barnreumatism

Anders Fasth, professor och barnläkare kom till Karlstad 14/3 för att prata om JIA, barnreumatism.

En förälders reflektioner efter kvällen:

Hösten 2010 fick min son diagnosen sJIA, efter dryga 4 års hemska värk perioder i fötter och händer. Vår värld vändes upp och ner och behandling skulle sättas igång med injektioner av Methotrexate en gång per vecka. Frågorna om JIA har varit många och ÄR många. Så när inbjudan om en föreläsning med professor Anders Fasth damp ner i brevlådan från Reumatikerförbundet, så spreds ett leende i mitt ansikte. Kanske kunde jag få fler svar på mina frågor?!

Den 14 mars klev jag in i en aula på Centralsjukhuset i Karlstad, där det satt en del föräldrar men också en hel del av personalen som jobbar kring dessa "värk barn". Vart varm i själen av att se att "jag" inte var ensam med att ha ett sjukt barn. Professor Anders Fasth berättade under en dryg timma om hur JIA har utvecklats och vilka behandlingar som idag används, samt preparat. Han berättade om hur framtidsutsikterna för dessa barnen ser ut, och han gick igenom vilka förgreningar det finns inom JIA. Jag fastnade mycket för allt det otroligt positiva som vart sagt angående de biologiska läkemedlen, eftersom jag var väldigt kluven och osäker på dem, när de skulle sättas in som infusion på min son i februari 2012.

Efter föreläsningen så stannade prof. Anders kvar, där vi alla fick möjlighet att samtala och få svar på våra frågor. Det kändes otroligt skönt att få den tiden med honom att samtala och dividera. Anders pratade också med mig som förälder på ett språk som jag förstod!

Efter lite mingel med dryck och frukt, satte jag mig i bilen på väg hem, med många besvarade frågor.... Men fortfarande återstår det några obesvarade......Och dom kan bara framtiden svara på...;-)